ΘΕΡΜΙΣ: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΕΒΗΤΩΝ

THERMIS logoΗ εταιρεία «ΘΕΡΜΙΣ ΑΒΕ» (ή Θερμίδα όπως επικράτησε στην καθουμιλουμένην να ονομάζεται) ιδρύθηκε το 1931 με σκοπό την κατασκευή θερμαντικών σωμάτων, θερμαστρών, σιδηροσωλήνων κ.λ.π., προιόντων θέρμανσης κυρίως. Στη Ριζούπολη της Αττικής εγκατέστησαν εργοστάσιο 15000 m2 περίπου καλύπτουν τις τότε ανάγκες.

Μεταξύ των ιδρυτών της εταιρίας ήταν οι Αλέξανδρος, Νικόλαος και Στέφανος Μητσοτάκης Θείοι του πρώην πρωθυπουργού Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Επίσης ο Γεώργιος και Άγγελος Μαζαράκης κ.α. ρομαντικοί οραματιστές που έβλεπαν ότι το μέλλον της Ελλάδας ήταν η εκβιομηχάνιση της χώρας σε μια εποχή που και η λέξη βιομηχανία σπάνιζε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «ΘΕΡΜΙΣ» προπολεμικώς αναφερεται σε επετηρίδες της εποχής στην κατάταξη των μεγάλων εταιριών της χώρας από άποψη οικονομικής επιφάνειας ανεφέρετο μετά τις τράπεζες. Ήταν δε μέλος του χρηματιστήριου Αθηνών. Στην περίοδο της κατοχής, το εργοστάσιου της «ΘΕΡΜΙΔΟΣ» επειτάχθη ως ένα από τα καλύτερα από τις δυνάμεις κατοχής και παρήγαγε και επισκευάζε μοτέρ αυτοκινήτων κ.λ.π. μηχανών.

Στη δεκαετία του 60 η «ΘΕΡΜΙΣ» σε συνεργασία με τον γερμανικό οίκο BUDERUS επροχώρησε στην κατασκευή χυτοσίδηρων λέβητων κεντρικής θερμάνσεως προϊόν το οποίο την καθιέρωσε στην Ελληνική αγορά. Κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσε να διεκδικήσει μερίδιο και στην ευρωπαική αγορά. Τόσο αξιόπιστο ηταν το συγκεκριμένο προϊόν, που το όνομα της «ΘΕΡΜΙΔΟΣ» κατέστη συνώνυμο του λέβητα κεντρικής θερμάνσεως ούτως ώστε οι καταναλωτές ακόμη και σήμερα να ζητούν συχνά 1 Θερμίδα εννοώντας λέβητα κεντρικής θέρμανσης. Της κατασκευής χυτοσιδήρων λεβήτων κεντρικής θέρμανσης είχαν προηγηθεί κατασκευές χυτοσιδήρων θερμαστρών, φανοστατών, τηγανιών κ.λ.π. προιόντων δυσεύρετων σήμερα και με συλλεκτική αξία.

Ιστορικές Φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ

ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες ΘΕΡΜΙΣ Ιστορικές φωτογραφίες